Achter ons ligt de glinsterende week van Prinsjesdag, waar de politieke stofwolken nu eindelijk zijn neergedaald. Het belastingplan 2024 moet nog door de Eerste Kamer, dus de maatregelen zijn nog niet definitief. In deze blog belicht ik alvast een aantal plannen van ons demissionaire kabinet én hoe u hiermee kunt omgaan.
Plan accijns van tafel
Laten we eerlijk zijn, belastingplannen klinken zelden als een feest. Toch hebben we goed nieuws voor u – het blijkt dat de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen een belastingverhoging heeft weten te voorkomen die ons allemaal aan de benzinepomp zou hebben geraakt. In het voorstel van de regering stond een pijnlijke accijnsverhoging op brandstof gepland, wat zou betekenen dat we bij de alarmerend hoge benzineprijzen nog eens 21 cent per liter extra zouden moeten aftikken. Gelukkig is dit plan tijdens de politieke dans van tafel geveegd.
Meer aftrek jaarruimte
De jaarruimte over 2023 is gestegen naar maximaal 34.550 euro. Daarnaast zijn de jaren voor de reserveringsruimte uitgebreid van zeven naar tien jaar. Het voordeel voor u is dat er meer ruimte is om fiscaalvriendelijk te sparen voor uw welverdiende pensioen.
Timing is alles bij bedrijfsopvolging
Staat u op het punt uw bedrijf over te dragen of een deel van de aandelen aan een ander te geven? Dan is timing alles! Het blijkt namelijk dat het vervroegen of uitstellen van bedrijfsopvolging gunstig kan uitpakken voor uw belastingzaken. Onder de BedrijfsOpvolgingsRegeling (BOR) kunt u nu aandelen schenken zonder al te veel schenkbelasting. En dat is niet alles, want de DoorSchuifRegeling (DSR) biedt ook mogelijkheden om de belastingheffing in box 2 door te schuiven. Volgend jaar komen er veranderingen in deze regelingen, dus laten we samen kijken wat voor u het best werkt.
Flinke versobering vrijstelling en zelfstandigenaftrek
De mkb-vrijstelling is dit jaar nog 14%, wat betekent dat u over 14% van uw winst geen belasting betaalt. Volgend jaar wordt dit percentage verlaagd naar 12,7%. U betaalt dan dus meer belasting over uw winst. Ook gaat de zelfstandigenaftrek, die geldt voor zelfstandigen die minstens 1225 uur per jaar in hun bedrijf werken, verder omlaag. De nu 5.030 euro wordt volgend jaar afgeroomd naar 3.750 euro, met een beoogd eindstation van 900 euro in 2027.
Slimme tips voor directeur-grootaandeelhouders
Voor dga’s draait alles om de integrale heffing, die de uiteindelijke hoeveelheid te betalen belasting bepaalt. De integrale heffing hangt af van de winst in de bv en de hoeveelheid dividend die u uitkeert. We hebben een slimme tip om die heffing te minimaliseren: houd de winst per bv onder de 200.000 euro per jaar en keer niet meer dan 67.000 euro dividend uit. Door uw winst te spreiden over meerdere bv’s en uw dividenduitkeringen over meerdere jaren, kunt u fiscaal slim handelen. Ik reken graag met u mee.
Nieuwe regel bij lenen bij de eigen bv
Laten we niet vergeten te kijken naar leningen uit de eigen bv. De Belastingdienst zal namelijk scherp in de gaten houden hoe groot uw lening op 31 december 2023 is. Voor leningen die niet voor uw eigen woning zijn bedoeld, zoals een vakantiewoning, geldt boven 700.000 euro een belastingtarief van 26,9% over het meerdere. Dus hebt u meer dan 700.000 euro geleend uit uw eigen bv voor een ander doel dan uw eigen woning? Dan komt de Belastingdienst aankloppen terwijl u aan de oliebollen zit. Wat u kunt doen? Als u de grens dreigt te overschrijden, is het slim om te onderzoeken of u beter af bent met een aflossing via dividenduitkering of overdracht van privévermogen naar de bv. Onderzoek tijdig hoe u er precies voor staat!
Belastingdruk verlagen? Neem contact met ons op
Dit is slechts het topje van de belastingijsberg. Er zijn nog tal van voorgenomen wijzigingen die elke ondernemer raken. Dus hebt u vragen of wilt u weten welke maatregelen u dit jaar nog kunt nemen om uw belastingdruk te verlagen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om u te helpen bij de complexe belastingdans van 2024!