Financieel voordeel bij actuele vraagstukken voor zzp’ers

Bij Van Herpt en Partners komen we dagelijks in aanraking met uiteenlopende vraagstukken. In deze blog nemen we je mee in 3 actuele onderwerpen die van groot belang zijn voor zzp’ers: de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA), het Handhavingsplan arbeidsrelaties, en het belang van het energielabel bij aan- en verkoop van woningen. Lees hoe wij jou kunnen helpen om financieel sterker te staan.

Herstructurering via WHOA: voorkom faillissement

Sta je als zzp’er op het punt om je financiële situatie te herstructureren om een dreigend faillissement af te wenden? De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) biedt uitkomst. Deze wet maakt het mogelijk om met alle schuldeisers een saneringsakkoord te sluiten via een WHOA-procedure bij de rechter. Gedurende een afkoelingsperiode kunnen schuldeisers hun vorderingen niet opeisen, waardoor jij de tijd krijgt om je financiële zaken op orde te stellen.

Een saneringsakkoord heeft fiscale gevolgen. Vaak wordt afgesproken dat schuldeisers afzien van een deel van hun vordering. Dit levert hen een aftrekpost op voor de inkomstenbelasting, terwijl de schuldenaar belastbare winst geniet voor het kwijtgescholden deel. Win professioneel advies in bij Van Herpt en Partners om optimaal te profiteren van de mogelijkheden van de WHOA.

Handhavingsplan arbeidsrelaties

De discussie over het onderscheid tussen ‘echte’ zelfstandigen en ‘schijnzelfstandigen’ blijft actueel. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst streng handhaven op arbeidsrelaties, waarbij het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker moet worden. De focus ligt op actieve samenwerking met de markt, aandacht voor risicovolle sectoren, en integratie binnen de reguliere klantbehandeling.

Als zzp’er is het belangrijk om je goed voor te bereiden op deze veranderingen. Het Handhavingsplan arbeidsrelaties 2024 biedt inzicht in de aanpak van de Belastingdienst. Door nu al te anticiperen op deze ontwikkelingen, voorkom je problemen in de toekomst. Wij kunnen je helpen om jouw arbeidsrelaties te toetsen en aan te passen waar nodig, zodat je volledig compliant bent.

Energielabel steeds belangrijker bij aan- en verkoop woning

Bij de aankoop of verkoop van een woning speelt het energielabel een steeds grotere rol. Een goed energielabel levert niet alleen lagere energiekosten op, maar ook financiële voordelen bij de hypotheek. Sinds 1 januari 2024 bepaalt het energielabel hoeveel extra je kunt lenen voor de aankoop van een huis. Voor woningen met een laag energielabel kun je extra hypotheek krijgen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp.

Investeren in verduurzaming loont ook bij de verkoop van je woning. Een beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs en meer interesse van kopers. Daarnaast geven steeds meer hypotheekverstrekkers een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Hierdoor worden je maandlasten nog lager.

Profiteer van advies op maat

Heb je als ondernemer financiële vragen, bijvoorbeeld over de WHOA, het handhavingsplan arbeidsrelaties of over het optimaliseren van je woningwaarde door verduurzaming? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat je financieel sterk staat en klaar bent voor de toekomst.

Collega’s aan het woord

Nieuw administratief en fiscaal talent

Blog van Eefje van Vugt
Leestijd: 2 minuten

Stel je voor: een webwinkel. Medewerkers die zich inzetten in de verschillende onderdelen van het bedrijfsproces. Heel gewoon. Toch? In dit geval zeker niet!

‘Geen werkdag is hetzelfde’

Blog van Karin Verstijnen
Leestijd: 3 minuten

“Geen over-typwerk meer”, lacht Karin Verstijnen. Het is slechts een van de voordelen van de steeds verder geautomatiseerde werkprocessen. De assistent-administrateur vertelt over de ontwikkelingen …