VERDUURZAMING WONING IS WIN-WIN

ENERGIELABEL STEEDS BELANGRIJKER BIJ AAN- EN VERKOOP WONING

Investeren in het verduurzamen van de woning loont, niet alleen qua energiekosten. Het energielabel dat een woning heeft, speelt een steeds grotere rol bij de koopprijs van een verkoop. Bovendien bepaalt sinds 1 januari 2024 het energielabel van een huis hoeveel een koper (extra) kan lenen bij de aankoop.

Hypotheekbedrag vs. energielabel

Voor een huis met energielabel A++++ met garantie mag een koper tot wel 50.000 euro meer lenen dan voor een huis met een slecht energielabel (E, F of G). Bij de aankoop van een huis met een laag energielabel kun je als koper wel extra hypotheek krijgen voor energiebesparende maatregelen. Dat geld kan worden ingezet voor verduurzaming, zoals isolatiemaatregelen of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Hoe slechter het energielabel van jouw woning is, hoe meer geld je kunt lenen voor energiebesparing:

  • € 20.000 voor een woning met energielabel E, F en G;
  • € 15.000 voor een woning met energielabel C en D;
  • € 10.000 voor een woning met energielabel A+++, A++, A+, A en B.

EXTRA HYPOTHEEK BIJ WELK ENERGIELABEL?

Duurzaamheidskorting

Een energielabel A of hoger levert lagere maandlasten op. Steeds meer hypotheekverstrekkers geven een duurzaamheidskorting op de hypotheekrente. Deze bedraagt momenteel tussen de 0,05% en 0,15%, afhankelijk van het energielabel en de geldverstrekker. De gemiddelde kosten voor een energielabel liggen tussen de € 300 en € 600.

Hogere woningwaarde

Investeren in het verduurzamen van de woning, en daarmee het verbeteren van het energielabel, loont. Verduurzaming zorgt voor een stijging van de woningwaarde, blijkt uit onderzoek door NVM/Brainday naar de verkoopprijzen van woningen in de periode 2015-2022. Met name de hogere energiekosten spelen hierin een belangrijke rol.

Een woning met label C brengt gemiddeld 7,9% meer op dan een vergelijkbare woning met een G-label. Voor een woning met een C-label wordt gemiddeld zo’n € 35.000 meer betaald dan voor een vergelijkbare woning met een G-label. Het belang is ook terug te zien in de woninginformatie. In vijf jaar is het aantal aanbiedingsteksten waarin gerept wordt van zonnepanelen vervijfvoudigd.

Financiering verduurzaming

Als woningeigenaar heb je recht op ISDE-subsidie voor isolatie, (hybride) warmtepomp of zonneboiler. De subsidie voor een warmtepomp dekt gemiddeld 30% van de kosten. Voor plaatsing van zonnepanelen is de BTW 0%. Naast een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen, kun je via het Nationaal Warmtefonds (www.warmtefonds.nl) een Energiebespaarlening afsluiten. Je kunt maximaal € 71.000 lenen, zonder afsluitkosten.

Bekijk ook eens…

HANDHAVINGSPLAN ARBEIDSRELATIES

HANDHAVINGSPLAN ARBEIDSRELATIES

Over het onderscheid tussen ‘echte’ zelfstandigen en ‘schijnzelfstandigen’ is al heel veel gezegd en geschreven. In het laatste geval is de werkende immers gelijk te stellen aan een werknemer.